Rijbewijs ingevorderd?

Als strafrecht advocaat in Leeuwarden staan wij verdachten bij waarvan het rijbewijs is ingenomen. De politie neemt een rijbewijs in als er is geconstateerd dat de verkeersveiligheid in gevaar is gebracht. Hierbij kunt u denken aan de volgende situaties:

  • u heeft met te veel alcohol of drugs in uw lichaam gereden;
  • u heeft geweigerd mee te werken aan een alcoholonderzoek;
  • u heeft 50 kilometer per uur of meer te hard gereden.

Bent u aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol? In de regel zal het rijbewijs ingevorderd worden wanneer er bij een controle een ademalcoholgehalte van 571 microgram per liter uitgeademde lucht of meer wordt aangetroffen. Bij beginnende bestuurders geldt een kleinere hoeveelheid. Ook bij een verdenking van rijden onder invloed van drugs kan het rijbewijs ingevorderd worden. De politie zal dan bloed afnemen en opsturen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor controle.

Wat kunt u doen?

Mocht het rijbewijs ingenomen worden na de alcohol/drugs controle dan kunt u onze advocaat strafrecht uit Leeuwarden een klaagschrift rijbewijs in laten dienen op grond van artikel 164 Wegenverkeerswet 1994. Zo kan er geprobeerd worden om het rijbewijs terug te krijgen in afwachting van de uiteindelijke strafzitting. Na indiening van een klaagschrift zal er ook altijd een behandeling ter zitting volgen.

In geval van rijden onder invloed zal er altijd een zitting volgen of wordt er een oproep verstuurd om voor de Officier van Justitie te verschijnen. Een advocaat strafrecht kan een verdachte ter zitting bijstaan en namens hem of haar het woord voeren.

Snelheidsovertreding

Ook ingeval er een (forse) snelheidsovertreding wordt begaan en de overtreder moet voorkomen, kunnen wij bijstand verlenen ter zitting van de kantonrechter. Hiervoor geldt ook dat er, in afwachting van de zitting, een klaagschrift rijbewijs kan worden ingediend.

Is uw rijbewijs ingevorderd en wilt u weten of wij iets kunnen doen aan uw situatie? U kunt ons advocatenkantoor in Leeuwarden bereiken via 058 - 799 90 53 of via het contactformulier.